Същност на Баховата Терапия

Терапията на д-р Едуард Бах (Бахова терапия) е система за жизнено хармонизиране, чиято цел е да се поддържа състояние на вътрешен (душевен) баланс по нежен и деликатен начин.

Системата се прилага без ограничения във възрастта, без опасност от предозиране или странични ефекти. Съвместима е с всички форми на лечение. Базирана е на философията на д-р Бах и използва като свой инструментариум 38 цветни есенции, извлечени от диви растения по напълно природен начин с цел запазване на лечебните им свойства.

Обект на наблюдение, изследване и нежно трансформиране при Баховата терапия е личността, а не физическата симптоматика на болката и дискомфорта, асоциирани с наименование на конкретна болест.

Д-р Бах доказва чрез многото положителни резултати от прилагане на своята терапия, че при балансиране на негативните емоционални състояния в съзнанието на човек (например страх, себелюбие, тревожност, депресия, гняв, нетолерантност и др.), физическият баланс постепенно също се възвръща.

38 цветни есенции са необходимия катализатор в трансформацията от негативно емоционално състояние на съзнанието към хармония и радост. Те повишават нашата вибрация.

При терапията с цветните есенции на д-р Едуард Бах, е необходимо да се идентифицират емоционалните дисбаланси в настоящия момент като се приема, че се въздейства върху емоциите „на повърхността“. Така постепенно пласт по пласт емоционалното състояние на човек се балансира. „На повърхността“ изплуват онези емоционални дисбаланси, които човешкото съзнание е готово да посрещне и осъзнае в момента и да преработи в добродетел.

Целта на д-р Бах е била да създаде система за лечение и превенция от заболяване, която масово да е достъпна за хората, да не е необходимо медицинско образование или каквито и да било научни знания за нейното прилагане и да не е подвластна на времето.

След разработване на системата, д-р Бах оставя на своите последователи посланието да я разпространяват в нейния чист и опростен вид, имайки впредвид, че ще бъдат правени опити за изочаване и усложняване на системата.

Човекът е този, който следва да направи своя свободен избор в какво да вярва и какво да прилага върху себе си, чрез какви средства и в каква форма. Както и към кой да се насочи за подкрепа и съдействие.


 

 

 

 
 

Restaurant Left Bg Wflower1

Курсове и книги за бахова терапия

38 капки за щастие

38 капки за щастие


  Книгата “38 капки за щастие“ ни въвежда в света на…

Самопомощ с капките на д-р Бах

Самопомощ с капките на д-р Бах


Онлайн курсът "Самопомощ с капките на д-р Бах" съдържа в най-чист…

Прочети повече...

Блогза бахова терапия

Въртележка

Въртележка


В дни самотни като този кафето е единствен мой другар, обгръща ме…

Невидимата Берлинска стена на Отшелника - COVID-19

Невидимата Берлинска стена на Отшелника - COVID-19


COVID-19. Появи се бързо и неочаквано за всички. Раздели за…

Корона

Корона


Царицата Природа короната си взе и детронира тя човека зарад‘ неговите…

Болестта - благословия или наказание

Болестта - благословия или наказание


Болка тук и там – в душата или тялото. Тя…

Когато лятото си отива...

Когато лятото си отива...


Лятото бе полегнало на утринния хладен праг. Беше се завило…

Прегръдка за душата

Прегръдка за душата


Потънали в своето забързано ежедневие, изливайки цялата си сила в…

Вратите на живота

Вратите на живота


Раждаме се и поемаме глътката въздух. И звуците ни засипват…

Живот с аромат на спомени и мечти

Живот с аромат на спомени и мечти


Отпивах от топлото сутрешно кафе и дълбоко вдишвах от наситения…

Прочети повече...